|
2011-08-01 18:35:46, hétfő
|
|
|
Csáky töltött rostélyos /Bánki Károlytól kaptam
A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden "született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden "jobb" vendéglőjének étlapjára felkerült. (Forrás: Magyar Turizmus Zrt.)
Hozzávalók 4 személyre
4 db, egyenként 20 dkg-os marhahátszín szelet, 2 db nagy fej vöröshagyma, 2 db sertésszív, 2 evőkanál fűszerpaprika, 40 dkg zöldpaprika, fél kiló paradicsom, 15 dkg húsos kolozsvári szalonna, 30 dkg liszt, 10 db tojás, 2 deci tejföl, só, bors
Az elkészítés módja
A kockára vágott szalonnát lepirítjuk, majd hagymát és az apróra vágott sertésszívet hozzáadva jól átdinszteljük. Rádobjuk az apróra vágott zöldpaprikát és a feldarabolt (lehéjazott) paradicsomot, és finom lecsót készítünk - arra vigyázva, hogy a paprika még ,,res" maradjon. Leütünk 7 tojást, a lecsóra öntjük (figyelem: ha túl sok a lecsó leve, inkább szedjünk le belőle), és jó keményre sütjük. Ezután a maradék 3 tojással a lecsót kissé megtörjük, és jól elkeverjük. A marhahátszín szeleteket óvatosan kikopfoljuk, majd megolajozott alufóliára helyezzük a hússzeleteket, hogy kissé egymást fedjék. A tojásos lecsót elosztjuk a húsok felületén, úgy hogy a széleken hagyjunk elég helyet a felcsavaráshoz. Tekerjük fel cső alakba az alufóliát, a végeket jól zárjuk le, és tegyük félre addig, amíg a pörköltalap kész nem lesz (praktikus, ha előzőleg elkészítjük). Hagymát pirítunk, majd húslevessel felöntve, megpaprikázva, borsozva pörkölt alapot készítünk. Ebbe helyezzük bele a fóliába tekert, lecsóval töltött húsokat, amit fedő alatt kb. ¾ órán át dinsztelünk, közben a tekercset többször átfordítjuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni, hogy szeletelni lehessen. A főzőlevet szűrjük le, majd tejfeles habarással sűrítsük be (a tejföl felét használva fel, a másik felét a díszitéshez használjuk). A húst a felszeletelés után mikróban, vagy sütőben felmelegítjük, a tányérokra helyezzük és leöntjük a besűrített szósszal. Galuskával tálaljuk. Paprika- és pardicsomszeletekkel, valamint tejföllel díszítjük.
|
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: mesterszakáccsal, marharostélyos, balatonfüreden, negyedszázados, pályafutásának, felcsavaráshoz, vendéglőjének, felmelegítjük, fűszerpaprika, felszeletelés, átdinszteljük, hússzeleteket, megpaprikázva, szervírozott, paradicsomot, marhahátszín, megolajozott, zöldpaprikát, sertésszívet, dinsztelünk, díszitéshez, vöröshagyma, pörköltalap, szanatórium, zöldpaprika, elkészítjük, átfordítjuk, húslevessel, feldarabolt, kikopfoljuk, használjuk, lepirítjuk, lehéjazott, elkeverjük, szeleteket, alufóliára, füredi Palace, tojásos lecsóval, ország minden, elkészítés módja, kockára vágott, apróra vágott, lecsóra öntjük, lecsó leve, lecsót kissé, marhahátszín szeleteket, tojásos lecsót, húsok felületén, széleken hagyjunk, pörköltalap kész, fóliába tekert, tekercset többször, Bánki Károlytól, Palace Szanatórium, Csáky Sándor, Magyar Turizmus Zrt,
|
|
|
|
füredi Palace, tojásos lecsóval, ország minden, elkészítés módja, kockára vágott, apróra vágott, lecsóra öntjük, lecsó leve, lecsót kissé, marhahátszín szeleteket, tojásos lecsót, húsok felületén, széleken hagyjunk, pörköltalap kész, fóliába tekert, tekercset többször, főzőlevet szűrjük, tejföl felét, másik felét, díszitéshez használjuk, felszeletelés után, tányérokra helyezzük, besűrített szósszal, mesterszakáccsal, marharostélyos, balatonfüreden, negyedszázados, pályafutásának, felcsavaráshoz, vendéglőjének, felmelegítjük, fűszerpaprika, felszeletelés, átdinszteljük, hússzeleteket, megpaprikázva, szervírozott, paradicsomot, marhahátszín, megolajozott, zöldpaprikát, sertésszívet, dinsztelünk, díszitéshez, vöröshagyma, pörköltalap, szanatórium, zöldpaprika, elkészítjük, átfordítjuk, húslevessel, feldarabolt, kikopfoljuk, használjuk, lepirítjuk, lehéjazott, elkeverjük, szeleteket, alufóliára, elkészítés, szeletelni, habarással, sertésszív, paradicsom, hozzávalók, kolozsvári, galuskával, tányérokra, besűrített, főzőlevet, helyezzük, tejföllel, használva, felkerült, károlytól, személyre, egyenként, elosztjuk, rostélyos, készítünk, hozzáadva, született, felületén, tekercset, szalonnát, étlapjára, megtörjük, alufóliát, díszítjük, praktikus, mikróban, szalonna, pirítunk, lecsóval, rádobjuk, tojással, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4874
- e Hét: 39860
- e Hónap: 73014
- e Év: 306761
|
|
|